INI NOMBOR LAWATAN ANDA

Tuesday, July 5

perihal seorang pak cik misteri

hari itu laen daripada yang laen. sedikit sahaja laen nya daripada hari-hari yang lain. namun perubahan yang sedikit itu mungkin boleh membawa kepada perubahan yang sangat besar dalam hidup. kalo tak dalam idup aku mungkin dalam hidup kau orang sekalian. makanya disini ku mau kongsi2 ya pak, ya buk. waduh. ngapain tiba-tibanya cakap indon ni pun adui. -__\-
seperti biasa lepas sahaja mengaminkan bacaan doa imam solat asar di surau, aku terus angkat kaki menuju ke motor. salam dulu makmum sebelah2. salam ni dapat hapuskan doa2 kecil au. insyaAllah. ^__^ . dengan segera aku capai kunci dari kocek baju melayu berminyak hatta kan jenama 'Sultan Brunei'. hei2. aku ngan sultan brunei member2 kot. minyak wangi die pon aku bley guna. *spesel sey* aku masukkan kunci ke lobangnya lalu aku tekan starter. moto aku maseh tidak dapat dihidupkan. oh, terlupa, moto nade starter. -__\-
sejurus sesaAt selepas aku press minyak moto terdengar satu panggilan yg entah dari mana dan menjerit ke arah aku. seorang pak cik tua dalam keadaAn kelam kabut mengejar dan memangGil sambil melambai ke arah aku. aku tersentap dan terkesima (ayu, 2011) . lantas aku berhenti.


"nak, tolong hantar pak cik ye?"

"boley pak cik, tapi ke mana?"

"kedai depan sane tu."

"oh. okay,m tapi pak cik guide saye ye? saye xtau ke mane."aku pon terus memacu lagenda ku dengan sopan serta cermat dan santun tanpa ada pantun."anak ni belajar lagi?"

"ye pak cik"

"alhamdulillah" .... then pak cik tu sambung lagi....."cantik taman kerana bunga, cantik manusia kerana ilmunya"
"okey nak, dekat kedai depan tu, yang ade asap2 tu"

"okey pak cik sudah smpai."

"eh, anak, mai la pak cik belanja minom."

"eh, xpe la pak cik, saye ade hal nie" *padahal xde pon*

"pak cik bagi duit la tambah minyak"

"xpe pak cik. saye x kesah pon."

"alhamdulillah, syukur. ape nama anak?"

"nazrEe, pak cik".
aku terus berlalu meningGalkan pak cik yg tidak ku kenali itu. dalam kejauhan aku nmpk pak cik itu mengangkat tangan ke langit seperti berdoa. ^____^ . so, bukan mahu berlagak baek atau ape. just mau tekankan ape yg pak cik tu nasehat dekat aku n one more thing. salah satu daripada sifat para sahabat yang berjaya di dunia dan akhirat ialah adanya sifat IKRAMUL MUSLIMIN dalam diri mereka dan mereka amalkan dalam kehidupan seharian mereka. insyaAllah kita pelan2 ikot cara mereka.~takziah kepada keluarga siti hajar a.k.a. tun teja, one of my comrade in medical imaging course. semoga rohnya di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. insyaAllah.
amin.
al-fatihah.


2 comments: