INI NOMBOR LAWATAN ANDA

Sunday, September 11

journey








new semester begin!
go0dluck comrade!












Saturday, September 10

patah tumbuh hilang berganti






tengkiu fo ol yo belad suwet an tiers
tu yers an a haf in memori






welkem tu mai laif
bi naes tu mi so dat i wil be naes tu yu tu
hop wi ken ko-operet tugeder-geder






jap2..apsal supersala ix ni dok gelenye kat aku ni?
siap goda-goda kenyit mate lagi ni?







runsing-runsing
-__\-










permulaan kurang menyenangkan



memang kurang menyenangkan. orang kate permulaan itu sangat-sangat susah. meme btol pon. time kecik2 dulu nak berjalan pon susah. kene merangkak menyusur mentatih dan macam-macam men lagi. sekarang ni ape yang aku nak mula? ntah. nak mulakan menulis balik dekat sini pon rase susah dan kurang menyenangkan. ish. kurang menyenangkan betol.



senin depan setat sem 7. permulaan sem untuk tahun akhir belajar dekat yuaitiem. orang laen sume exsaited nak masok sem. aku terlopak-lopak terkehel-kehel mencari rentak dan irama dan lagu xdapat dipisahkan ape yang ko merepek ni.



semua ini bermula disuatu petang yang damai nan indah angin sepoi2 bahasa mandarin tahap 3 wo ai ni wo bu mang kuk ayun. *sila series


ok. itu hali saya puasa punya olang. lumah saya tada apa mahu dijuadahkan untuk bebuka puasa. maka saya pon mencapai kunci moto lagenda 115z dengan sekali pijakan enjin terus bermula dan saya terus menderu laju di atas jalan dengan konfidennya. perjalanan sangat aman dan tenteram pada mulanya. setelah singgah di kedai babyland membeli roti gardenia untuk dibuat roti telu untuk juadah berbuka nNt, nasfu untuk makan goreng pisang yang lama aku pendam selama seminGgu membuak2 dalam diri.





jadual perjalanan yang sepatutnya terus-pulang-ke-rumah-lepas-beli-roti bertukar menjadi kepada pegi-pasar-cari-goreng-pisang. dengan yakinnya sekali lagi enjin moto dihidupkan dan deruan moto ku membelah hening petang itu. tidak sampai 5 saat aku menghirup udara petang yang segar itu...



"benti-benti" satu suara yang agak kerek kedengaran..

"aiseyman..." aku bermonolog dalaman..

"mitak lesen ngan IC..."...

deras aku menyeluk poket mengeluarkan dompet dan lesen serta IC lalu menyerahkan kepada tuan punya suara tadi..

"cukai jalan?..." tuan punya suara bersuara lagi..

seperti biasa aku tenang membuka seat moto dan mengambil cukai jalan yg kubiarkan tersimpan sahaja di dalam moto..

"apsal bawak moto tak pakai helmet? nie road tax ni da sebulan mati ni" .....sambung tuan punya suara lagi


"err..errr...." terkedu diam seribu bahasa aku dibuatnya...






aku hanya mampu melihat merenung dan memerhati sahaja tuan punya suara tadi menulis butir2 peribadi aku di atas helaian kertas dan setelah meminta tandatanganku helaian tadi diberkan kepada ku....

aku meninggalkan tuan punya suara tadi dengan ucapan

"mekaseh abang polis"






ohsem! aku kene saman!
-__\-










Tuesday, July 5

perihal seorang pak cik misteri





hari itu laen daripada yang laen. sedikit sahaja laen nya daripada hari-hari yang lain. namun perubahan yang sedikit itu mungkin boleh membawa kepada perubahan yang sangat besar dalam hidup. kalo tak dalam idup aku mungkin dalam hidup kau orang sekalian. makanya disini ku mau kongsi2 ya pak, ya buk. waduh. ngapain tiba-tibanya cakap indon ni pun adui. -__\-




seperti biasa lepas sahaja mengaminkan bacaan doa imam solat asar di surau, aku terus angkat kaki menuju ke motor. salam dulu makmum sebelah2. salam ni dapat hapuskan doa2 kecil au. insyaAllah. ^__^ . dengan segera aku capai kunci dari kocek baju melayu berminyak hatta kan jenama 'Sultan Brunei'. hei2. aku ngan sultan brunei member2 kot. minyak wangi die pon aku bley guna. *spesel sey* aku masukkan kunci ke lobangnya lalu aku tekan starter. moto aku maseh tidak dapat dihidupkan. oh, terlupa, moto nade starter. -__\-




sejurus sesaAt selepas aku press minyak moto terdengar satu panggilan yg entah dari mana dan menjerit ke arah aku. seorang pak cik tua dalam keadaAn kelam kabut mengejar dan memangGil sambil melambai ke arah aku. aku tersentap dan terkesima (ayu, 2011) . lantas aku berhenti.


"nak, tolong hantar pak cik ye?"

"boley pak cik, tapi ke mana?"

"kedai depan sane tu."

"oh. okay,m tapi pak cik guide saye ye? saye xtau ke mane."



aku pon terus memacu lagenda ku dengan sopan serta cermat dan santun tanpa ada pantun.



"anak ni belajar lagi?"

"ye pak cik"

"alhamdulillah" .... then pak cik tu sambung lagi.....



"cantik taman kerana bunga, cantik manusia kerana ilmunya"




"okey nak, dekat kedai depan tu, yang ade asap2 tu"

"okey pak cik sudah smpai."

"eh, anak, mai la pak cik belanja minom."

"eh, xpe la pak cik, saye ade hal nie" *padahal xde pon*

"pak cik bagi duit la tambah minyak"

"xpe pak cik. saye x kesah pon."

"alhamdulillah, syukur. ape nama anak?"

"nazrEe, pak cik".




aku terus berlalu meningGalkan pak cik yg tidak ku kenali itu. dalam kejauhan aku nmpk pak cik itu mengangkat tangan ke langit seperti berdoa. ^____^ . so, bukan mahu berlagak baek atau ape. just mau tekankan ape yg pak cik tu nasehat dekat aku n one more thing. salah satu daripada sifat para sahabat yang berjaya di dunia dan akhirat ialah adanya sifat IKRAMUL MUSLIMIN dalam diri mereka dan mereka amalkan dalam kehidupan seharian mereka. insyaAllah kita pelan2 ikot cara mereka.







~takziah kepada keluarga siti hajar a.k.a. tun teja, one of my comrade in medical imaging course. semoga rohnya di tempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. insyaAllah.
amin.
al-fatihah.






Monday, June 27

perihal cuti pengGal






sebut sahaja tentang cuti semua orang akan melonjak gembira mengalahkan atlet lompat tinggi negara china waima atlet lari berpagar 110 m sukan olimpik. dari kanak-kanak yang baru terhenti hingus di sekolah tadika sehinggalah yang sudah terbongkok-bongkok hanya menunggu masa untuk bersara dari alam pekerjaan juga akan excited state apabila cuti berkunjung tiba.




bagi yang baru hingusan-hingusan, cuti ni lah mase untuk mereka menghabeskan masa di hadapan tv like tb ini hai ana yang punya. then bile petang plak bley la jadi abang kawasan taman permainan maen keja-keja, maen masak-masak, maen polis sentri wan to jaga polis mati pencuri jage sampai lebam smpai maka ayah kua bawak rotan panggil masok rumah sebab dah maghrib x reti-reti nak balek.




bagi yg uda bekerjaya dan punyai tanggungjawab, cuti ni la saat-saat bahagia yang mereka nantikan untuk merehatkan badan dan melapangkan dada setelah penat bekerja di pejabat. time ni la suami and isteri boley berganding bahu untuk pegi pasar sama-sama then masak same2. wah. romantiko gitu. then petang-petang ley joging same lawan sape lari paling laju. -__\- . bagi yg sudah berkeluarga pula cuti-cuti ni lah masa yg boleh digunakan untuk membawa keluarga bercuti-cuti menikmati keindahan bumi Tuhan ni. bermandi-manda di tepian pantai atau pon di sungai-sungai. wah. eratkan silaturrahim gitu.




juga tidak terkecuali para pelajar dari golongan sek rendah, menengah mahupun pelajar universiti, cuti-cuti ni lah peluang untuk mereka membalas waktu tido mereka atau menjalankan aktiviti2 yg tidak dapat mereka lakukan akibat belajar bagai nak rak smpai lebam. dan akau adalah salah seorang daripada golongan ni. cuti penggal ni bgaikan masa untuk aku meredakan segala kekusutan yang ade dlm kepala. seperti bebasnya burung terbang di udara. ade juga yang guna kesempatan ni untuk mencari nafkah tambahan untuk kegunaan masa depan.



cari kerja. ye! itu yg perlu aku lakukan cuti penggal ni. since aku lepas SPM hingga sekarang ni, aku x pernah berpeluang untuk bekerja sambilan. duh! -__\- . ni pon aku rase ragu-ragu adekah aku mampu bekerja sambilan. ko buat ape je der smpai xsempat nk kerja sambilan? buat lemak ke? tolong sk8 der. cni gua list kn ape yg gua buat pada cuti-cuti penggal yang lepas.

*nie cuti penggal yg panjang ok? bukan yg pendek*
lepas SPM - gua terpilih msok PLKN. wahHH~~~~
lepas matrik - gua keluar ke Kuala Terengganu. 40 days
lepas sem 2 - gua intersesi ANP 405
lepas sem 4 - gua amek lesen moto n kete




ha. x ke mulia pekerjaan gua sume2 ni? bukan gua malas untuk bekerja ok? allrite. skang ni gua nk pikir nk keje ape? syed uda ofer keje di tesco setia alam. kalo keje sane kene dudok puncak. oh my. duit kocek sudah kehabesan. duh! -__\- . lagipon kalo dudok puncak ni nNt jmpe 'ko' plak. malas aku. bek keje sg buloh. rumah makan minom sume PAMA. haha.










tibe2 dengar bisikan kt telinge **derr.....FYP ko ape cer? double duh!! -__\- **







Friday, June 24

perihal hari terakhir interest-sesi




ok. kira-kira jam 12 tengah hari macam tu tamatlah semester 6 bagi aku dan pelajar-pelajar laen. kali ni abes yang betol-betol abes. bukan maen-maen punyer. exam macam mane? kalo nak cakap jujur, objektif lagi susah dari subjektif kot. ape-ape pon, doakan lah kami semua lulus subjek ni dengan jayanya.


oh ya, lepas abes exam hari tu, ade buat sedikit bedah siasat tentang permasalahan kami ini yang katenye semakin menular ke batch-batch di bawah kami. dah macam soal siasat polis pon ade. kami pon rase macam tak terkata-kata. diam membisu sahaja. the result? well, kami sudah selesai dengan perkara ini. kami harap yang laen-laen akan ambil pengajaran dari batch kami dan tidak mengulanginya dan membaiki mana-mana yang silap.


on da same time jugak, ade deal ngan pelajar-pelajar baru nak jumpe berkenalan sakan. tapi disebabkan soal siasat dijalankan dengan begitu telus, maka terpaksa menganjak masa perjumpaan. member tu da kol bukan maen byk kali. aku ni plak yang rase serba salah. ye la. ko da jnji nk jumpe pkol 1. tapi pkol 1.30 ko x abes-abes lagi. mane tak mengamok budak-budak tue. at last? jmpe la beberapa kerat budak-budak tu sume walaupon x semua. ok la ape. ingat senang ke korang nk jumpe ktorang2 yg dah nk msok pangkat legend ni? ade ke yg amek anatomy smpai 4 sem? ade? ade? *heh!!

oh ya. aktiviti tak berhenti di situ sahaja. malam tu plak ade buat makan-makan santai. buat balar-bakar cenggitu. bukan BBQ ok? tapi ayamQ. kan sedap nama tu. xde la macam xsedap kn bunyi die. okey merepek. plan hari isnin petang n time t jugak kumpol2 duet sume tapi alhamdulillah sumenye berjalan dengan lancar. walopon tempat bakornye dah macam ktorg jugak legend, tapi dengan kepintaran dan daya kreatif rakan-rakan serta makcik jiran rumah sebelah diorang maka kami dapat membakar dengan selamat dan baek. suasana malam tu sangat-sangat meriah. baka kate (Shida, 2011) "rasa macam suasana kampung". for me yes memang macam suasana kampung. mustila der, sume orang dudok bersila, makan ramai-ramai macam satu family. oh my. sangat-sangat gumbira dan aman tenteram. then lepas makan lepak-lepak borak-borak. maen game like jutaria, dam aji, chess, congkak n carom@karom. and of kos la aku cempion. haha. berlagak ok kau ni.


nak sambong cte pasal malam tu lagi. menu die sangat-sangat la banyak. modal sorang rm6 sahaja tapi mkNn yang tersedia bak kate (Que, 2011) "amboi banyaknye makanan, mengalahkan hotel". hey mestila, ktorg sume terer masak ok. de ayamQ, hokdokQ, wedges, agar-agar sumi 'siryes ni peberet aku', kek eskem anatomy, nasi goreng, kueh tiau, fries 'yang ni aku xsempat nk cekau', ayaq buah-buahan kalo tak silap aku. haaaaa, kenyang wo0o. 'dalila lali lali ka sila jeles' haha. seronok wo0o. 'sue pon sila jeles'. bak kate (zaty, 2011) 'dah sem 6 baru tau yang member-member kelas sume frenly'. elo der, opkos la frenly, kita kn satu family. haha.


okey disini ade gambar untuk di tengok. kesimpulan yang boley dibuat. sangat-sangat hepi dan njoy.



game time!

anatomy's cake

kami semua

ayamQ!

ayamQ sedap sebab kami yg bakar. hak3!


nak gmba lagi? klik link ni





okey, here i wanna thanks all of you coz u guys have made my day and bring happiness and I can smile back again
'eh2. ko xtermasok ok. jgn nk perah santan'







Wednesday, June 1





kejadian atas motor tadi petang

bang, tumpang tanya sk8. jalan penjara dekat mane ye?

jalan penjara? depan lagi bang. jalan terus je. ABANG NAK PERGI PENJARA KE?

eh, xla. nk pergi kedai SINGER tepi jalan.

o0o. okey abang. jalan terus je ye.



ape ke sengal g tanye nk pergi penjara. ingat free-free ke bley masok penjara tu? paling2 pon kene tuduh bunuh parent macam daim tu. xpon kene buli n kaki buli macam botak tu.








kawan memang penting dalam kehidupan seharian kita
so this song i want to dedicate to all my frens who is always be there for me
^_^


lpe nk bagitau, yang tanya nk pergi penjara tu sebenarnya adalah aku. haha.



Tuesday, May 31

anatomy dan aplikasi dalam kehidupan





menurut kajian anatomy
jika kita ada mata tidak semestinya kita boleh melihat
ini disebabkan kerana terdapat banyak elemen yang terkandung
untuk objek yang dilihat itu ditafsir oleh otak dan diterjemahkan melalui pandangan




apabila kita melihat sesuatu ade receptor dalam mata kita akan menghasilkan action potential yang akan membawa maklumat mengenai objek yang kita lihat melalui sensory receptor dan sensory neuron. disini axon memainkan peranan yang sangat penting. sensory neuron akan membawa AP ke central nervous system CNS yang kemudian nye akan dibawa naek ke atas dan masok ke cerebral cortex untuk ditafsir.





selepas ditafsir AP, maklumat akan dihasilkan dan ianya dibawa turun dari cerebral cortex ke mata melalui sensory motor dan kemudiannya terus ke mata yang memainkan peranan sebagai effector. hasilnya, mata kita dapat melihat objek yang kita lihat.





sedarkah kita yang mata hanyalah sebagai medium yang menerima pandangan objek sahaja. terdapat banyak lagi elemen2 yang penting yang terkandung dalam badan yang membolehkan kita melihat sesuatu objek itu. jika rosak salah satu elemen tersebut maka akan lemahlah atau berkurangan atau hilang terus daya penglihatan kita walaupun mata kita sihat dan walafiat tanpa sebarang kecederaan. sebagai contoh, jika rosak sensory neuron, maka tidak akan ada AP yang dihantar ke otak untuk ditafsir. contoh laen, jika rosak sensory motor, maka tidak akan ada maklumat yang akan dihantar ke mata.




so, adanya dua orang dalam perhubungan tidak akan menjamin keberlangsungan hubungan mereka. apa yang penting adalah elemen2 yang diterapkan atau dimasukkan dalam perhubungan tersebut. jika baik dan betul elemen tersebut maka akan baik lah pengakhirannya dan sebaliknya akan berlaku.





kesimpulan? korg dapat tangkap x ape yang aku cuba smpaikan? =,='









Saturday, May 28

expect d unexpected




dont expect our life will be the same as korean or hindustan story
event banyak konflik last-last hero ngan heoin tetap akan bersama
sama la dalam cerita korea
xkire bape banyak orang kedua ke ketiga ke ke lima belas ke
last-last akan hepi ending jugak



kita perlu juga expect d unexpected dalam hidup kite ni macam cerita melayu
cerita seram KARAK tapi ending pasal cintan-cintun
kisah cinta teragung NUR KASIH tapi ending macam nk buat sesi perkenalan
cerita action KONGSI tapi ending macam hampeh




so ready for d unexpected okey?





Wednesday, May 18

wishes



desperately wanna go to this place














can someone bring me to these place please?








Tuesday, May 17

INTEREST - sesi



assalamualaikum.


em. like usual. for the second time. same subject same members, little change on them. different places. before this at Jalan Othman now at Puncak Alam.


for dis comin one month. everyday, monday to friday. 9am till 11am. dats minimum. i think it will always be till 1pm.


14 topic to be cover. thats lots der. have to score to maintain or surely it will affect and drop.



first day uda kene bahan. 2 kali plak tu.



1- pengawas sekolah mane ni? baju putih seluar hitam. =,=
2- memang xmo tanggal beg ye? xpe. itu adelah salah satu contoh tindakan nervous system. =.=




see. first day sudah interesting. apetah lagi sebulan bukan?






Monday, May 9

conclusion



semester 7 is over
lots of blood sweat and tears
many things happen
come n go
up n down
get and lose
love n hate
couple n break

bout my degree
a very2 tough semester i ever had
4 straight paper in da role
but alhamdulillah it is end in a good ways
just leave n hope for da best


bout my life
very2 tough in relationship
try to maintain but everything seems goes wrong
nothing can be done anymore
so here, i wanna thanks all da BULLSHITS yang buat cerita n mengata bout us
hepi la ko kn skang?
tahniah aku ucapkan!
rase2 nye mMg hobi ko kn buat keje2 berfaedah ni
kalo bukak kelab konfirm ko akan jadi presiden smpai mati
coz
kau mMg hebat bab2 SHITS ni
aku respect!
***k you!


bout my semester break
have to take intersesi class for about one and a half month
end of june is my real break
nex sem will start at september
so, kene kerja lah
untuk mencari wang lebihan
ini pertama kali dapat peluang untuk kerja
moga dapat lah ya.



hope this break will bring a new hope for me
the past is too hard for me
forget and dont think about it
hope i still got HIS attention
oh Allah
please help hambaMU ini




gonna be gone.





Tuesday, May 3

mimpi pelik




just now
i got a dream
i went to 'tanah haram'
then i went to 'kotak hitam'
i touched it
then tersungkur jatuh
terus menangis
Allahuakbar!



Saturday, March 12

sue-Na-mEe





negara jepun dilanda gempa bumi berkadar 8.9 ritcher. quite big number. lets pray so that everythings just gonNa be safe. lets pray n keep doa for them.


ianya semakin hampir.........





Sunday, March 6

kene lagi



oh. aku amat suka bab2 nie. terima kaseh kepada yg tag aku. di tengah2 kebuntuan aku untuk menulis, dtg beberapa deruan atau desakan untuk aku menulis kembali. bgos. at least, ade lah juga idea2 aku untuk mengapdet blog yg semakin kurang aku jengok ini. maka, terimalah sekadar yang ada pada perkongsian pada kali ini.



1. Upload wallpaper yang anda guna sekarang




2. cerita pasal gambar

em. ini gmba aku save dari ChotTouch munyer album. gmba nie smart. pnoh ngan makne. aku minat sebenanrnye bab ambik2 gmba nie. tapi disebabkan status aku sebagai seorang student telah membantutkan minat aku untuk lbey mendalami ilmu2 fotografi nie. nk beli kamera dslr pon pkir byk kali. mungkin ble dah besar nNt ley la kot aku beli dslr. sat tue aku pulun amek gmba byk2.
'a picture tells a thousand words'


3. Upload wallpaper sebelum ini





4. Cerita pasal gambar

nie pon amek dari ChotTouch nyer album. xde ape pon nk ckp. cume aku ckop tertarek ngan figura2 yang ade dlm gmba nie. a pic tells a thousand words. ^__^



5. kenapa tukar wallpaper lain?

sebab tuka? saje cari kelainan. xmahu bosan arie2 tgok gmba yg same aje. jemu plak kan. beselah tueh. perangai manusia kn. xpenah nk setia, cepat aje jemu ngan ape yg ade. ^__^


6. Sudah berapa lamakah anda guna laptop anda tuh

laptop nie da 2 tahun lbey jugak la aku gne. beli mase sem dua time dekat alamanda. g beli ngan ejat kt lowyat kdai die tgkt atas sekali. mlm gak la pegi. walopon selalu buat hal ngan aku, aku maseh boley bertahan ngan laptop nieh. so, laptop, jgn buat hal okey. aku cari org laen baru ko tau! jgn nyesal lak dikemudian hari nNt.


7. Anda buat apa lepas settle kan tag ni?

em. skang udah pkol 8.47pm. japgi smayang. pstue kua g tgok bola kot. MU lwn LIv. syok tgok rasenye walopon byk keje xsiap lagi nieh. =,=


8. apa tujuan anda buat blog?

dulu2 xreti pon bab2 blog nieh. tapi ps de sorg nie swoh aku buat so aku buat la. dlu rajen la jugak apdet. skang nie uda xrajen la. xde mase. kt blog nie aku ley luahkan n kongsikan ape yg aku rase. walopon kadang2 kene soound balek pas aku post something, tapi aku terima aje. this is my blog. not urs.


9. berapa kali seminggu update blog?

semingGu? em. xde kot. sebulan sekali dua gak la aku apdet. ye la. time aku byk nk tulis xde mase lak. bile dah ade mase nk menulis idea plak xde. so. terbio ajelah blog aku nie. kalo tgok blog aku pon. tgok ade followers baru o x. de org tnglkn komen o x. n paling koman pon, tgok apdet blog2 mMbb yg baru.


10. Tag 4 orang

1. madeeha shaheeda
2. alip apai
3. bella dingdongan
4. atio



11. apa yang anda tau tentang mereka?

agak aktif berblog. so, kalo de mase, jalankan kewajipan anda ye. tq!



12. 5 perkataan mengenai diri anda

1 nama
2 saya
3 muhammad
4 nazree
5 fullstop.

Friday, February 11

11022011




tarikh hari ni memang cantik. kenapa?


2 nombor 1 di hadapan
2 nombor 1 di belakang
2 nombor 2 di tengah-tengah
0 pon ade 2 nombor tapi tak berturutan.





hari ini hari yang cantik? tidak. kenapa?

bangon tido je jumpe matahari tegak atas kepala
buku notes esaimen tidak disentuh apetah lagi hendak memandang
ape sahaja aktiviti hari nie? entah.


ape tujuan ko tulis post nie. ntah. saje2. sengal!


k la. ini malam futsal. chow.



'Life is too short to waste one single second with someone who doesn't appreciate and value you.'

Friday, January 28

pointless






bukan senang UiTM nk bagi cuti kepada sekalian rakyat jelatanya apetah lagi kepada senior2 yang pejam celik pejam celik je dah nak abes dah belajar. rase macam baru je semalam pkai skema2 ber'tie' baju tide in msok dalam kasot hitam berkilat beratur pegang file isi macam-macam form nak daftar msok UiTM.





cuti raye cina baru-baru nie pon UiTM punyelah dekedot smpai menyatukan cuti tersebut dengan cuti mid-sem. semingGu sahaja dapat cutinye. tuw pon naseb baek orang Cina yang beraya. panjanglah sikit rase cutinye. kalo orang melayu pon sambot, kan ke dah berkurangan cuti die.








mingGu nie plak tanpa disangke-sangka dengan senang-lenang UiTM bagi cuti kepada semua rakyat jelatanye kerana VC mahu bagi amanat kot dekat sume pensyarah2 UiTM nie. nah amek ko. 4 hari cuti smpai ahad. kalo yang xde kelas hari isnin ley msmbong cuti smpai hari selase. amek 6 hari cuti. hari selase cuti? hello. pegi tgok calender skang! kalo xde pegi la mane2 kedai runcit skang pstue mintak calender free. @__@






masalahnye skang nie, xdpat cuti bising-bising. sekarang nie dah dapat cuti pon nk bising-bising ke? mane x nye. tak tahu buat ape. nk buat esaimen? budak-budak U buat esaimen last minute. aku? salah seorang la daripada mereka2 itu. awal2 je semangat. sampai pertengahan terhenti. pstue kelam kabut smpai xtdo mlm nk buat.





so. skang. nk buat ape? bagi cadangan sk8 bley?





Thursday, January 27

terhalang




apa perasaan korang kalo korang tengah emergency untuk melepaskan toksik2 dalam badan dimana kedudukannya sudah berada ala-ala 'telor dihujung tanduk' tetapi korang dihalang untuk melakukannya?






bgaimana pula dengan penerima2 tiga urup jika terpaksa menuggu sehingga tahap kewangan sendiri sudah pon hampir merudum kepada nilai RM0.00? semuanya sreba tidak kena. rakan-rakan bergumbira bercanda tetapi diri sendiri hanya diam dan memencilkan diri.






cuba bayangkan jika sesuatu perkara yang korang suka lakukan tetapi dihalang oleh orang lain untuk melakukannya. ape perasaan korang? adekah korang akan gembira? senyum puas tanda gembira? jangan nak temberang, jgn smpai aku sekeh kepala korang sorang demi sorang. paling tidak pon musti ade paling koman pon sekuman rase sedikit tidak sedap dan bengang bukan? baek cepat ngaku!






pening juga memikirkannya. tidak mengapalah. masing-masing ade cara hidup masing-masing bukan? kate pepatah 'rambut sama hitam, hati lain-lain' bukan? tapi skang nie rambut pon dah macam-macam kaler ade kn? tepuk dada tanya lah mak cik sebelah rumah korang. tapi jangan tepuk kuat-kuat plak, nanti sendiri yang saket.







Tuesday, January 25

MIMPI PELIK PART i





orang-orangan berkata dan berpesan jangan kisahkan sangat tentang mimpi sebab mimpi itu hanya sekadar mainan tido. kadang-kadang terpikir jugak macam mane rupe mainan tido itu ek? adakah kita bermain sambil tido atau tido sambil bermain? atau kita bermain dalam tido kita? atau? ah. penin mahu memikirkannya bukan?




walaubagaimanapun mimpi-mimpi yang pernah aku alami dulu kini dan akan datang ini terdapat dalam perlbagai jenis kategori. bak kata orang-orang maju skang nie 'pakej'. ade yang seram, romantiko, sedih, gumbira, kering dan basah. bagi lelaki kalo mimpi basah itu ade dua. sameade dia basah didalam mimpi atau diluar mimpi. diluar mimpi pon ade dua jenis gak. sama ada betol2 'basah' atau manja-manja mengeluarkan air lebihan dari kidney. paham x? kalo xfaham bukak buku anatomy tortora warna merah 9th edition.





oleh kerana kerap kali aku mendapat mimpi-mimpi yang pelik ini sejak dari dahulu dan jika dikumpulkan hingga sekarang mungkin sudah boleh buat koleksi buku 1++ muka surat termasuk muka depan. dan yang pasti kadang0kadang apa yang aku mimpikan terjadi betol-betol dalam kehidupan nyata. tapi dan secara terus tapi secara lambat. mimpi hari nie dalam esok lusa tulat kulat mulat sulat baru jadi mimpi tueh. xsume sikit-sikit la. so. sebagai rujukan untuk mase depan, mulai sekarang aku akan kisahkan sume-sume mimpi aku secara detail dan terperinci dalam behlog ini. boleh x rase-rase? kene pkai consent form x? huk3






beberapa malam yang lalu aku mendapat mimpi yang agak pelik. aku mimpi aku sedang belajar dan diajar oleh seorang tokoh yang sangat berjaya dan terkenal di seluruh dunia. ulang seklai lagi. DUNIA ye bukan MESIA. beliau die siap menang anugerah NOBEL lagi. xtau? g tanya pakcik go0gle cepat-cepat! dalam mimpi tueh belajar mengambil peranan sebagai seorang pensyarah kepada aku yang mengambil peranan sebagai seorang pelajar. xbanyak yg aku mimpikan. yang aku ingat dalam mimpi tueh beliau ade berseloroh begini





"saya nie dah umor 90 ++ tahun pon maseh larat lagi nak mengajar" --> setelah ditranslatekan ke bahasa ibunda.





bila terpikir-pikir balek apsal aku mimpi pasal die ye. muncul beberapa jawapan yg terlintas di benak fikiran aku yang cetek ini. bertemu dengan beliau? xmungkin sebab beliau sudah pon pergi selamanya. research aku sem 8 nanti dapat anugerah NOBEL? jauh bukit kayu hitam dari johor bahru. atau mungkin behlog aku nie akan menang anugrah NOBEL? erk! xpenah dibuat orang.







apa-apa pun mimpi bertemu dengan beliau pon sudah ckop terharu kerna beliau sangat memberikan impak yang besar dalam hidup dan masa depan aku sekarang ini. kepada beliau yang hadir dalam mimpi aku. TERIMA KASEH!!







amcam? korang penah dapat mimpi pasal die nie?












Sunday, January 23

konpius!!







mende nie dah acap kali berlaku kat diri aku. kalo sekali sekala berlaku aku xkesah sangat. tapi mnde nie dah semakin menular dan menjadi2 dalam diri aku. pelik konfius dan ajaib. perkara ini terjadi bila aku berada di kedai makan dan kebanyakannya berlaku di dataran makan belakang petronas.




oleh kerna terlalu kerap makan diluar makan pemilihan makanan akan menjadi sesuatu yg sukar untuk dibuat. kadang2 memakan masa hampir 5 minit untuk aku mengorder makanan. hinggakan akK pekerja kedai naek boring dan menarik kerusi meja laen untuk duduk menunggu orderan kami. dan ketika inilah sindrom ini terjadi kepada aku.




kali terakher ia berlaku adalah malam semalam ketika aku mkn di kedai kegemaran SHOOT iaitu kak yong bukan mak yong. selepas menerima kunjungan daripada kamal macho dan segak kami mengambil keputusan untuk makan di sana. setelah smpai aku terus membuka menu dan menscan menu apa yg akan aku santap hari ini.




setelah seminit otak aku terbayang2 nasi goreng SOTONG bersama horlick ais. aku yakin aku menyebut nasi goreng SOTONG kepada tukang amek order itu. setelah menunggu hampir 10 - 15 minit cenggitu mkNn aku pon smpai.



aik? cane nasi goreng UDANG lak yg smpai kat aku nie. pelik! konpius! tadi order nasi goreng SOTONG bukan UDANG. tanya mMb sebelah. dorang ckp aku order nasi goreng UDANG. dengan penuh rasa konpius aku tetap abeskan makann itu sambil rasa konpius menemani aku.



cane otak aku pikir SOTONG tapi mulot aku kuakan UDANG. adekah aku xdapat bezakan SOTONG ngan UDANG. adekah ianya hanya ilusi semata2. atau mungkin ini adalah efek kepada sistem badan aku oleh kerna kejadian masa kecil dahulu yg menyebabkan kepala aku terhentak dan mengacau sistem saraf? emmMmmmmm....



teringat dekat pak cik UDANG kt alamanda yg bawak bas










Saturday, January 22

JANDA ITU BAIK







seringkali kita terdengar di corong-corong radio. sering juga kita terbaca di dada-dada akhar. kalo akhbar ade muka dan kaki juga mungkin akan tercoret juga disana. tidak cukup dengan semua itu di zaman serba pantas dan moden ini juga sering terpapar di ruang udara internet. apa yang sering mereka katakan?


'JANDA RAMPAS SUAMI ORANG??' 'JANDA BERHIAS' 'JANDAKU JANDAMU JUA'


malahan penyanyi indonesia irwansyah juga menterjemahkan janda ini didalam bait2 lagu 'KU TUNGGU JANDAMU' yang ala-ala rancak dan bertenaga itu.


ya. kebanyakan komen atau berita yang kita dengar tentang JANDA ini adalah yang kurang enak dan kurang baik. mengapa jadi begini? oleh sebab pertanyaan yang tercetus ini maka kami sekumpulan anggota yang terdiri daripada 19 ahli pasukan telah sepakat dan berpadu tenaga untuk mengkaji dan menyelidik tentang hal ini dengan lebih lanjut dan mendalam lagi.




dengan kepakaran setiap ahli yg berbeda2 misi kali ini agak mencabar dan dipenuhi dengan banyak cabaran dan dugaan. jammed di jalanan akibat daripada sambutan hari taipusam di batu caves. keterlepasan salah satu kereta anggota ke bukit tinggi oleh kerana tidak msok ke exit yg sebetulnya. misi mencari felda carok yg memakan masa hampir sejam.




setelah semuanya kami lalui dengan sabar dan ko0l maka kami smpai ke tempat yg dituju. setelah mendapat penerangan daripada pakar tentang bgaimana untuk kami mencari janda, kami meneruskan perjalanan dengan meredah hutan, mendaki, menuruni curam, berkenalan dengan pacat sambil menderma darah kepada mereka, ada yg tergelincir, terjatuh, tersembam, terpelosok malah ada juga yg berjoget.




hampir 30 minit kami berjalan maka tepat pada pukul 1.++ misi kami telah tercapai. kami menjumpai janda yg menjadi rebutan ramai orang ini. janda ini sgt laen dari yg laen. jandi ini cantik. janda ini tenang. jandi ini sejuk. janda ini sedap. janda ini memberi kepuasan. janda ini hots. jandi ini .... ah macam3 lagi la. malas mahu tulis.






so. siapakah janda ini? mudah dan simple. janda ini adalah JANDA BAIK. nk bukti tengok jandi nie baik atau tidak? cecube klik link FB aku kt atas belah kiri blog nie musti jmpe. fullstop. banyak merepek aku nie. aish.








Sunday, January 16







dulu-dulu mase tadika 'taman didikan kanak-kanak' a.k.a. tabika 'taman bimbingan kanak-kanak' aku merupakan salah seorang daripada pelajar yang mula menceburkan diri dalam bidang pelajaran yang smpai ke hari ini maseh lagi aku berada dalam bidang itu.




seperti sekolah-sekolah rendah dan juga menengah atau dalam bahasa klasik dahulu rendah atas rendah bawah menengah atas dan juga menengah bawah, terdapat rangkaian subjek yang perlu kami kuasai sepanjang tempoh pembelajaran di sana.




menjadi kebiasaan juga kepada setiap pelajar, di antara banyak-banyak subjek itu, mesti akan ada satu subjek kegemaran atau favourite subjek mereka sama seperti aku juga dan dengan banggenye aku ungkapkan bahawa aku menyukai subjek kira-kira. bahasa international nye ialah matematik. bukan akaun ok. mathematics.




semenjak dari zaman tadika lagi aku sudah menunjukkan tanda-tanda yang aku mempunyai kelebihan dalam subjek ini. sehingga aku memenangi sebuah beg skolah hasil kebolehan aku menewaskan rakan-rakan yang lain dalam ujian yang diberika oleh cikgu. bersorak gembira aku dengan kejayaan yg aku capai di peringkat tadika. korang ade? kalo xde diam.




kecemerlangan ini diteruskan lagi ketika aku berada dalam sekolah menengah bawah apabila guru matematik mengadakan kuiz dan sejarah yang sama berulang dan aku maseh ingat ungkapan guru itu kepada rakanku 'Maaf si pulan, nazree dapat makah lagi tinggi dari awak'. dan anugerah tertinggi yang aku dapat adalah ketika menerima anugerah pelajar terbaik dalam matapelajaran matematik time final exam.





cerita yang sama juga berlaku di matrik tetapi bakatku sedikit tenggelam akibat kelambakan pelajar2 cina yang genius2 dan ianya terus meneggelamkan bakat aku yang sedia ada. ditambah lagi dengan tahap kemalasan aku untuk membuat tutorial yang diamanahkan membuat bakatku semakin pudar dan hilang tika dan saat ini.




dan ketika di universiti ini bakat yang sedia ada dahulu agak kurang diaplikasikan akibat keterpaksaan aku untuk mempelajari bahagian2 anatomi melebihi kapasiti simpanan untuk bahagian kira2. tapi tidak semestinya bakat yang merudum jatuh itu terus aku lupakan. tidak sama sekali.




untuk membuktikan kebenarannya. aku akan tampil dengan satu equation yang jika korg boley selesaikan korang memang terer. mai datang jmpe aku aku bagi hadiah.




15.1 + 4.30 = infinity